O nás
Vídavali sme niekoľko valdénskych roľníčok s bielymi čepcami neďaleko dediny San Germano, uprostred pôvabných hôr, vresov a bukov a svahov pokrytých vinicami, ako sa za úsvitu poberajú s brožúrkami pod pažou do školy, kde vyučuje učiteľ „svetobežník“ v osamelých osadách vo vrcholkoch hôr.
(úryvok od Edmondo De Amicis, 1884)
Príbeh Santacruz sa zrodil na tomto nádhernom a nepoškvrnenom mieste, ktoré dobre opísal taliansky spisovateľ De Amicis, príbeh, ktorý tridsať rokov neprestal hrdo rozprávať, o tom kto sme, v každej našej šálke kávy. Písali sa osemdesiate roky, keď sme sa vrátili z Južnej Ameriky, plní vedomostí a zážitkov sme sa rozhodli vytvoriť „Officina Del Gusto“, teda Dielňu chutí, nachádzajúcu sa v budove starej pradiarne na bavlnu.
Vášeň bez kompromisov
V roku 2012 uplynulo tridsať rokov od zrodu našej spoločnosti. Ja osobne som cítil potrebu sa opäť ponoriť do sveta žijúceho vášňou, ktorú neustále nosím vo svojom vnútri: „kávu“. Zdieľal som túto svoju potrebu s Federicom a bez toho, aby som nad tým veľmi premýšľal rozhodli sme sa ísť znova na cestu za hľadaním tých farieb, vôní, aróm a vnemov ktoré môže poskytnúť iba kávová plantáž. Mali sme jasné predstavy, vziať si domov výber jednotlivých odrôd zahrnutých v receptúre, ktorá by umožňovala nám túto cestu zakaždým prežiť v momente keď otvoríte vrecko s kávou. Nesiem si so sebou veľa dobrých spomienok na túto cestu, ale jednu mám obzvlášť v srdci. Pár dní sme chodili na plantáže a často sme počuli o starom učiteľovi, o osobe, ktorú si všetci vážia a obdivujú kvôli skúsenostiam v odbore, prestal pracovať pred pár rokmi a odišiel si užiť zaslúžený dôchodok. Nebolo ľahké s ním nadviazať kontakt, ale nakoniec sa mi to podarilo. Celý večer sme sa rozprávali, povedal som mu o všetkom, čo by som chcel v šálke Espressa objaviť. Nechal ma hovoriť a až na konci sa spokojne usmial a povedal mi: „Pán Santacruz, konečne počujem niekoho hovoriť vážne o Espresse “
Gianluca Storti